Tripcast is een model dat reistijden voorspelt voor autoritten. Tripcast is ontwikkeld door Modelit in het kader van de competitie reistijdverwachtingen 2008 en heeft deze competitie winnend afgesloten op grond van een groot aantal daadwerkelijk uitgevoerde controleritten. In 2011 is een vergelijkbare competitie herhaald en is Tripcast opnieuw als winnaar bekroond.

Sindsdien is het model op een aantal manieren toegepast (zie de tab "Archief"). Via de website tripcast.nl is het model vanaf 2008 te gebruiken geweest.

Door de jaren heen is de Tripcast website een aantal malen vernieuwd, ook is er sinds geruime tijd een mobiele versie van de website beschikbaar.

Het Tripcast model wordt iedere minuut van actuele data voorzien.  Om het model up to date te houden zijn de onderliggende netwerk- en andere data jaarlijks geactualiseerd. De hosting en het onderhoud van Tripcast heeft Modelit altijd voor eigen rekening uitgevoerd. 

In 2008 was Tripcast het eerste publieke portal dat reistijdvoorspellingen deed op basis van realtime data. Tegenwoordig het gebruik van realtime data in navigatie toepassingen niet meer weg te denken.

Vanaf 20 april 2022 heeft Modelit de ondersteuning van Tripcast afgeschaald. Informatie over files en incidenten wordt niet langer weergegeven, en de actuele data ziin beperkt tot het snelwegennet. 

Per 1/1/2023 zijn de Web- en Mobiele front-end pagina van tripcast off line gehaald en is het is het back-end dat de berekeningen voor Tripcast altijd verzorgde uitgeschakeld. 

Aan alle Tripcast gebruikers door de jaren heen: hartelijk dank voor uw belangstelling!